×

Jaka jest rola potasu w uprawie roślin?

  • 18.05.2018, 08:00
  • Grupa Tipmedia
Jaka jest rola potasu w uprawie roślin?
Potas jest jednym z podstawowych składników, które są niezbędne do prawidłowego rozwoju roślin. Odgrywa również istotną rolę w wielkości i jakości osiąganego plonu. Rośliny przyswajają potas przez korzenie, dlatego też w przypadku tego pierwiastka tak ważny jest doglebowy sposób nawożenia o charakterze przedsiewnym.

Składnik ten najczęściej gromadzony jest w liściach oraz łodygach roślin. Potas zwiększa odporność na wyleganie, wymarzanie, a także choroby bakteryjne. Wśród podstawowych zalet tego pierwiastka należy wymienić:

  • pozytywny wpływ na gospodarkę wodną,
  • udział w fotosyntezie,
  • udział w transportowaniu powstałych produktów fotosyntezy,
  • udział w gospodarce azotanowej - uzyskanie efektywnego nawożenia azotowego możliwe jest tylko przy właściwym nawożeniu potasem,
  • potas aktywuje ok. 50 enzymów.

Niedobór potasu

Na niedobór potasu najbardziej wrażliwe są pomidory, zboża, papryka, buraki, ziemniaki, rzepak, groch, fasola, kapusta, kalafior, sałata oraz drzewa owocowe. Niedobór tego pierwiastka przyczynia się do zahamowania wzrostu rośliny. Charakterystycznym objawem są powstające na brzegach liści nekrozy.

środek na chwasty

Wpływ potasu na plony

Potas odgrywa ogromną rolę nie tylko we właściwym wzroście roślin. Główną zaletą tego pierwiastka jest to, iż minimalizuje działanie czynników negatywnych, które pogarszają jakość oraz wielkość plonów.

Optymalne nawożenie roślin potasem zapewnia:

  • zwiększenie tolerancji na suszę,
  • zwiększenie mrozoodporności roślin,
  • zmniejszenie podatności na wyleganie (pochylenia się roślin u podstawy źdźbła oraz w międzywęźlach),
  • wzrost efektywności pobierania azotu,
  • wzrost odporności na ataki szkodników,
  • wzrost odporności na choroby bakteryjne,
  • zmniejszenie wrażliwości na nadmiar światła.

Pierwiastek, którym jest potas, odgrywa istotną rolę w przypadku kształtowania odpowiednich cech jakościowych roślin uprawnych. Składnik ten aktywuje niektóre z procesów metabolicznych. Dzięki temu możliwe jest:

  • zwiększenie aktywności fotosyntezy (gromadzenie się węglowodanów),
  • wykształcenie właściwych cech sensorycznych, m.in. smaku, zapachu, koloru.
Grupa Tipmedia
Galeria zdjęć
Podziel się: