Ostrów: Dodatni wynik u pracownicy Zakładu Diagnostyki Laboratoryjnej. Oświadczenie dyrekcji szpitala

• 06.05.2020, 09:52
  • Ryszard Binczak
5 maja 2020 dyrekcja Zespołu Zakładów Opieki Zdrowotnej w Ostrowie Wielkopolskim uzyskała informacje o dodatnim wyniku badania na obecność wirusa SARS Cov – 2 u jednej z pracownic Zakładu Diagnostyki Laboratoryjnej. Osoba ta od ponad tygodnia nie świadczyła pracy.

A oto oświadczenie dyrekcji szpitala:

W związku z zaistniałą sytuacją niezwłocznie wykonano wymazy w kierunku obecności koronawirusa u wszystkich 47 pracowników laboratorium. U 35 osób dały one wynik ujemny, u 8 osób pozytywny, 4 osoby w dalszym ciągu czekają na jednoznaczny wynik. Stan zdrowia osób z wynikiem dodatnim jest dobry. Nie wymagają one hospitalizacji i zgodnie z decyzją Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego są objęte izolacją w warunkach domowych.

Mimo tej sytuacji, przy zachowaniu adekwatnych środków bezpieczeństwa utrzymana jest ciągłość pracy Zakładu Diagnostyki Laboratoryjnej dla potrzeb pacjentów hospitalizowanych i zgłaszających się do Szpitalnego Oddziału Ratunkowego. Nieczynny natomiast jest do odwołania punkt pobrań dla pacjentów ambulatoryjnych.

W wyniku przeprowadzonego dochodzenia epidemiologicznego wykluczono wewnątrz szpitalne źródło zakażenia.

Dyrekcja ZZOZ w Ostrowie Wlkp

Ryszard Binczak

Podziel się:

Oceń:

Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu _______. _________ z siedzibą w ________ jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Pozostałe