Aglomeracja: Naturalny antybiotyk

  • 05.11.2019, 13:53
  • Ryszard Binczak
Aglomeracja: Naturalny antybiotyk
Przeziębienie nie musi oznaczać wizyty u lekarza i zażywania silnych leków. Naturalne metody leczenia mogą okazać się wyjątkowo skuteczne, dlatego warto przypomnieć o leczniczych właściwościach imbiru.

Imbir jest przyprawą stosowaną nie tylko w kuchni, ale też w medycynie naturalnej. Jego właściwości lecznicze wykorzystywane są od tysięcy lat. W Polsce jest łatwo dostępny, świeży korzeń imbiru można kupić w każdym supermarkecie. Dostępny jest także w formie sproszkowanej i marynowanej.

Korzenie imbiru zawierają m.in.: węglowodany, witaminy C, B1 i B2, witaminę A, E i K, kwas foliowy, żelazo oraz magnez. W jego skład wchodzą również olejki eteryczne i żywice (m.in. gingerol i zinferon ). Imbir działa przeciwwirusowo, przeciwzapalnie i przeciwgrzybicznie. Ma również właściwości przeciwbólowe, wspomaga trawienie i obniża cholesterol. Może pomóc przy przeziębieniach, mdłościach, migrenach, schorzeniach stawów, bólach miesiączkowych, nieświeżym oddechu, problemach z krążeniem, bezsennością, a nawet z koncentracją. Regularne stosowanie korzystnie wpływa na pracę mózgu, poprawiając jego ukrwienie.

Ta niezwykła przyprawa ma wiele prozdrowotnych zastosowań, zwłaszcza w herbatach, syropach, olejkach, nalewkach, czy kąpielach.

Oto jeden z wielu sposobów na przygotowanie domowego, skutecznego syropu na przeziębienie:

Składniki: świeży korzeń imbiru, 2 cytryny, kilka łyżek miodu naturalnego, 2.5 szklanki wody, opcjonalnie łyżeczka kurkumy i szczypta pieprzu Cayenne.

Przygotowanie:

Imbir należy obrać i zetrzeć na tarce, tak aby otrzymać około 3/4 szklanki startej przyprawy. Po zagotowaniu wody dodaje się imbir, na małym ogniu gotuje się około 25 minut, opcjonalnie można dodać kurkumę i pieprz cayenne. Następie trzeba odcedzić imbir, po przestygnięciu dodaje się sok z cytryny i kilka łyżek miodu (pamiętajmy, że miód traci swoje właściwości w zbyt wysokiej temperaturze). Zalecana dawka syropu to 3 łyżki dziennie, można też dodawać go do herbaty. Syrop należy przechowywać w lodówce.

Pamiętajmy, że imbir to ostra przyprawa i powinno się jej unikać, przy przewlekłych chorobach przewodu pokarmowego.

WIKI

Ryszard Binczak

Podziel się:

Oceń:


Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu _______. _________ z siedzibą w ________ jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Pozostałe