Powiat kaliski: IV Spotkanie z Babą Wielkanocną

  • 06.04.2017, 10:47
  • Ryszard Binczak
Powiat kaliski: IV Spotkanie z Babą Wielkanocną
W sali OSP w Opatówku obyło się IV Spotkanie z Babą Wielkanocną zorganizowane przez Koło Gospodyń Wiejskich w Opatówku.
Tradycja wypieku bab wielkanocnych sięga XV wieku. Drożdżowe ciasto, słodzone miodem było jednym z najstarszych wypieków przyrządzanych na obszarach Polski. Na średniowiecznych stołach nie brakowało kołaczy, placków mazurków. Baby, jakie znamy dzisiaj, pojawiły się pod koniec XVIII wieku w poznańskim, mazowieckiem i na ziemiach południowo - wschodniej Polski. Przygotowanie Bab Wielkanocnych było nie lada wyzwaniem. Każdej gospodyni zależało na tym by ciasto dobrze przyrastało. Pięknie wyrośnięta baba zapowiada powodzenie całej rodzinie. Wielkanocna Baba jest często chimeryczna - lubi ciepło i delikatne traktowanie. Owijano je lnianymi obrusami, zamykano wszystkie drzwi i okna aby nie dopuścić do przeciągów. Wyjęte z pieca babki były ostrożnie wykładane by nie zgniotły się w czasie stygnięcia. Wskazane było mówienie szeptem, bowiem hałas szkodzi delikatnemu ciastu. Tajemnica puszystości tkwi w proporcji mąki do jajek. Im więcej żółtek a mniej mąki tym baba lżejsza. Oczywiście najlepsza mąka z własnej pszenicy a jajka od kurek z podwórka. Własny sposób na urabianie to gwarancja udanego wypieku. W Wielkopolsce pieczono babkę tiulową zwaną też muślinową. Jeszcze dziś można ją upiec sięgając do przepisu z końca XIX wieku. Jest to ciasto drożdżowe z dużą ilością żółtek. W sali OSP w Opatówku obyło się IV Spotkanie z Babą Wielkanocną zorganizowane przez Koło Gospodyń Wiejskich w Opatówku. Jak podkreślił burmistrz gminy Opatówek Sebastian Wardęcki, spotkanie to stało się już tradycją i na stałe wpisało się w kalendarz gminnych imprez. Gościem honorowym spotkania były Koła Gospodyń Wiejskich z gminy Czajków wraz z sekretarzem gminy Czajków Pawłem Galbierczykiem. Po raz drugi wydarzeniu ''Spotkanie z Babą Wielkanocną'' towarzyszył konkurs na potrawy wielkanocne. Organizatorem konkursu była Krystyna Nowak - doradca z Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego. W tym roku nosił on nazwę ''Baba w roli głównej''. Jak nazwa wskazuje do konkursu zostały zgłoszone babki wielkanocne. Do konkursu przystąpiły: Koło Gospodyń Wiejskich w Opatówku - babka gotowana, "Okupniczanki" - Grupa Odtworzeniowa Dziedzictwa Kulinarnego - Sobiesęki Trzecie - babka serowo - rumowa, Koło Gospodyń Wiejskich w Michałowie Drugim - babka ''Tulipan'', Koło Gospodyń Wiejskich w Rajsku - babka przekładana, Koło Gospodyń Wiejskich w Kuczowoli - babka piaskowa. Komisja w składzie - Małgorzata Banaś - wiceprzewodnicząca Rady Powiatu Kaliskiego, Paweł Galbierczyk - sekretarz gminy Czajków, Maria Bucikiewicz - przedstawiciel gości - dokonała oceny i degustacji babek wielkanocnych. Wszystkie otrzymały I miejsce.
Ryszard Binczak

Podziel się:

Oceń:


Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu _______. _________ z siedzibą w ________ jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Pozostałe