×

Ostrów: Sanepid zaleca reżim higieniczny. 15 przypadków zachorowań

Ostrów: Sanepid zaleca reżim higieniczny. 15 przypadków zachorowań
W związku z wystąpieniem w Ostrowie Wielkopolskim ogniska zakażeń wirusowym zapaleniem wątroby typu A, Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny wydał komunikat, w którym poinformował o aktualnej liczbie zachorowań, sposobach na uniknięcie zakażenia oraz podjętych działaniach.

Temat wystąpienia zakażeń WZW typu A był głównym tematem posiedzenia Powiatowego Zespołu Reagowania Kryzysowego. W trakcie posiedzenia Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny, Tadeusz Andrzej Biliński poinformował, o kolejnym, nowym przypadku zachorowania. W sumie od początku lutego WZW typu A stwierdzono u 15 mieszkańców powiatu ostrowskiego, u 7 kobiet i 8 mężczyzn w wieku od 17 do 57 lat. Jak podkreśla dyrektor ostrowskiego sanepidu wśród osób, które zachorowały szczególną uwagę służb zwróciły 3 osoby pracujące w branży spożywczej: osoba przygotowująca żywność i dwie osoby sprzedające w sklepach spożywczych. Nie ma wątpliwości, że ognisko zakażeń w Krotoszynie [4 przypadki] jest powiązane z ogniskiem w Ostrowie. Do zakażeń najczęściej dochodzi drogą pokarmową, ale także drogą seksualną, rzadziej przez krew czy kontakt z wydzielinami nosowo-gardłowymi. - Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Ostrowie Wielkopolskim, z każdym chorym przeprowadza szczegółowy wywiad epidemiologiczny, z którego stara się uzyskać informację dotyczącą kontaktów z innymi osobami oraz wyjaśnieniem co te osoby jadły w okresie od miesiąca do dwóch miesięcy przed zachorowaniem. Od momentu zakażenia do chwili wystąpienia objawów chorobowych mija od 15 do 50 dni (średnio jeden miesiąc). Na tej podstawie Państwowa Inspekcja Sanitarna obejmuje nadzorem epidemiologicznym i lekarskim wszystkie osoby z bliskiego kontaktu. W uzasadnionych przypadkach dokonywane są też badania laboratoryjne. Z wywiadów epidemiologicznych typuje się te obiekty żywnościowo-żywieniowe, które pacjenci zapamiętali. W tych właśnie obiektach przeprowadza się kontrole – informuje inspektor Andrzej Biliński. Inspektor dodał, że na wniosek największego zakładu spożywczego, w którym wystąpił pierwszy przypadek zakażenia przebadano pracowników i nie stwierdzono kolejnych zakażeń. Wszystkie podejmowane działania minimalizują zagrożenie i w chwili obecnej nie ma najmniejszych podstaw do stwierdzenia, że żywność jest niebezpieczna albo, że istnieje taki zakład żywnościowo-żywieniowy, który należałoby omijać. Jak podkreśla w komunikacie szef ostrowskiego sanepidu: wirusowe zapalenie wątroby typu A często nazywane jest żółtaczką pokarmową lub chorobą „brudnych rąk”. Należy pamiętać, że najwięcej wirusów znajduje się w kale, dlatego też przestrzeganie elementarnych zasad higieny a zwłaszcza dokładne mycie rąk zapobiega rozprzestrzenianiu się tej choroby. W zakładach produkcyjnych i rozprowadzających żywność powinny znajdować się między innymi środki do dezynfekcji toalet, do dezynfekcji rąk, a w przypadku kontaktu z żywnością nieopakowaną - używanie rękawiczek jednorazowych. - Nie ulega wątpliwości, że podstawowym zabezpieczeniem przed zachorowaniem są szczepienia ochronne. W wypadku szczepienia przeciwko WZW typu A są one płatne. Niestety wykonywane są one w minimalnym stopniu, w związku z tym zdecydowana większość populacji jest wrażliwa na ten wirus. Warto podkreślić, że już pierwsza dawka w znacznej mierze zabezpiecza przed zachorowaniem. Szczepienia to najważniejszy element profilaktyczny w przypadku chorób zakaźnych – podkreśla Andrzej Biliński. Wszystkie chore osoby zostały hospitalizowane, obecnie 7 osób opuściło oddziały zakaźne. Nadzorem epidemiologicznym na okres 2 miesięcy objęto ponad 100 osób, które miały kontakt z chorymi. O wygaśnięciu ogniska zakaźnego będzie można mówić wtedy, kiedy od ostatniego zachorowania minie 50 dni. Sytuacja epidemiologiczna jest na bieżąco monitorowana. Służby sanitarne i medyczne, które wchodzą w skład Powiatowego Zespołu Zarządzania Kryzysowego przekazują cenne wskazówki do samorządów gminnych oraz jednostek i instytucji podległych. Szczegółowych informacji udzielają pracownicy Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej pod numerem telefonu: 62 737 89 21 lub 62 737 89 00 w dniach od poniedziałku do piątku w godzinach: 8:00-14:30.

Ryszard Binczak
Podziel się:
Oceń:
  • TAGI:

Komentarze (1)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

PiK
PiK 22.04.2017, 09:50
Dlaczego, po zdiagnozowaniu pierwszego chorego nic nie zrobiono
aby ostrzec społeczeństwo Ostrowa przed kontaktami z
placówkami zatrudniającymi chorego. Przecież stąd mogły zarażać się
następne osoby. Kogo chroni Sanepid? Chorych czy producenta zakażonej żywności? Jeśli zachoruję ja albo ktoś z moich bliskich ,
obiecuję Sanepidowi sprawę w Sądzie. Dość prywaty. Domagam się
ujawnienia listy placówek które faktycznie zarażały, a nie kierowania tropów na inne jednostki. gdzie być może nie było sterylnie czysto,
ale nie wykryto zagrożenia pod względem bakteriologicznym.
Chcę ,a raczej żądam PRAWDY bez chronienia niczyich interesów.

Pozostałe