Ostrów: Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania w ,,Dziewiątce''

Ostrów: Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania w ,,Dziewiątce''
Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania stawia sobie za cel zachęcanie dzieci do zdrowego odżywiania się. W tym dniu w sposób szczególny promuje się dobre nawyki żywieniowe, systematyczne spożywanie wartościowych posiłków oraz zwraca się uwagę na konsekwencje złej diety. Obchody Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania stwarzają okazję do podkreślenia ogromnej roli śniadania w diecie dzieci w wieku szkolnym.

Z badań wynika, że uczniowie, którzy spożywają prawidłowo skomponowane śniadanie szybciej pracują podczas lekcji, popełniają mniej błędów, mają więcej pomysłów oraz wykazują się lepszą sprawnością fizyczną.  8 listopada w ramach obchodów Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania odbył się w Szkole Podstawowej nr 9 poranek dla zdrowia. Uczniowie klas I-III po raz kolejny, w tym roku szkolnym, zjedli wraz ze swoimi wychowawcami zdrowe śniadanie, do którego zgromadzili moc śniadaniowych atrakcji, w postaci pomidorów, ogórków, natki pietruszki i sałaty i sporządzili z nich wspaniałe, kolorowe i apetyczne kanapki. Przedstawiciele klas trzecich przy wsparciu Beaty Czekalskiej oraz Bożeny Niklewicz przygotowali pierwszakom niespodziankę w postaci kolorowej galaretki posypanej ziarenkami słonecznika. Nie bez powodu wybrano słonecznik, gdyż jest on doskonałym źródłem witaminy E i wszystkich witamin z grupy B. Dzięki czemu wspomaga on funkcjonowanie układu nerwowego. Galaretka natomiast zawiera żelatynę, która wpływa korzystnie na pracę stawów. Dyrektor Justyna Uciechowska oraz wicedyrektor Maria Gryczka, które obserwowały przygotowanie wartościowego deseru dla pierwszaków, były pod ogromnym wrażeniem umiejętności kulinarnych naszych małych kucharzy. Kulinarne zadanie trzecioklasistów zostało wykonane dzięki życzliwości Urszuli Pawlak, która zaprosiła dzieci do szkolnej kuchni. Działania zrealizowane w ramach obchodów Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania nie były jedynymi zadaniami dotyczącymi zdrowia w SP 9. W ramach działań prozdrowotnych szkoły odbył się apel dla uczniów klas pierwszych pod hasłem "Radosny uśmiech. Radosna przyszłość". Podczas spotkania zostały poruszone zagadnienia dotyczące zdrowia i higieny jamy ustnej. Apel został przygotowany przez dzieci z klasy III b (wychowawca - Beata Czekalska). Poza tym uczniowie z klas I - III w minionym miesiącu spędzili wiele czasu na świeżym powietrzu. Brali udział w jesiennych spacerach do lasu oraz do parku. W czasie wyjść uczestniczyli w ciekawych grach i zabawach ruchowych. W ramach realizacji programu "Mleko, owoce i warzywa dla uczniów" odbyły się zajęcia na temat diety bogatej w owoce i warzywa oraz produkty mleczne. Dzieci w każdym tygodniu z apetytem spożywają w szkole zdrowe przekąski w postaci świeżych owoców, warzyw oraz produktów mlecznych. Nie zabrakło również warsztatów pod tytułem "Wyprawa z kotem Mleczysławem", w czasie których zwrócono uwagę na ogromną rolę mleka oraz produktów mlecznych w codziennej diecie. Obecnie panuje "moda" na zdrowe żywienie. Wzrasta świadomość ludzi na temat zdrowego stylu życia. Nie mniej jednak, jest to nadal ogromne pole do działania. Tego typu działania mają zachęcić dużych i małych, aby przyjrzeli się uważnie, co spożywają? Jak wyglądały posiłki w ciągu ostatniego tygodnia? Czy jadłeś codziennie śniadanie? Czy w Twojej diecie nie zabrakło ważnych składników (np. ryb, owoców, warzyw?) Ile jesz słodyczy? Czy nie masz problemów z odpowiednią wagą ciała? AR

Ryszard Binczak
Podziel się:
Oceń:
  • TAGI:

Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.


Pozostałe